Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guides

Till dig som letar efter ljusets källa

10/19/2021

Bliv ekspert i belysning

En lampe er ikke en lampe uden sit lys. Alligevel bruger de fleste af os meget tid og mange tanker på at finde det perfekte armatur til vores hjem, men ikke en tanke på armaturets raison d'être: lyskilden. Så her er alt, hvad du har brug for at vide om LED, Lumen, Kelvin, RA og meget mere, som vil hjælpe med at gøre dit hjem til et lysere og mere behageligt sted.

Det betyder ikke noget, om dit armatur er lavet af træ eller stål, stof eller aluminium, kobber eller messing. Lyskilden er langt den vigtigste del, hvis lampen skal opleves på den rigtige måde i hjemmet. Uden den rigtige farvetemperatur og farvegengivelse bliver armaturet ikke det fantastiske stykke interiørdesign, som du ønskede dig; i stedet for at forbedre dit hjem kan det ødelægge hele oplevelsen.

Oscar Nyström, en af verdens førende lysdesignere, arbejder i øjeblikket i sin egen nystartede virksomhed Art of Light, som hjælper hoteller, restauranter, museer og privatpersoner over hele verden med lysdesign. Grand Hotel Stockholms Vinterträgård, det eksklusive Grand Hotel Chateau de Versailles, Royal Manssour, La Mamounia i Marokko er eksempler på nogle af dem, der har fået hjælp til lysdesign fra Oscar og Art of Light.

- At vælge den rigtige lyskilde er mere komplekst, end det umiddelbart ser ud til. Siden LED'ernes indtog er det blevet endnu mere kompliceret. Og det er svært at finde vejledning. Mit råd er, at du selv lærer det grundlæggende, så du kan træffe en informeret beslutning som forbruger. De fleste lampeforhandlere i dag har simpelthen ikke nok viden til at hjælpe dig.

Så i denne eksklusive guide henvender vi os til Oscar for at få en dybere forståelse af de mange lyskilder.

Editorial Splash 1 - Till dig som letar efter ljusets källa

Forståelse af lyskildens historie

For et par år siden skiftede vi fra glødepærer og halogen til LED, og dermed gik de svenske hjem fra det varme, indbydende lys, vi var så vant til, til noget meget køligere. Den varme glød fra en standard glødepære er 2700 Kelvin (som vi vender tilbage til). LED-lampen gav os den kolde 3000-4000 Kelvin. I dag er det svært at se forskel på gløden fra en god LED og en glødepære. Og næsten alle lyskilder er og bliver LED-modeller.

Alligevel har mange stadig den gamle måde at anskue lyskilden på; man går i butikken og køber en lampe efter effekt i watt (W) og ikke i lysstrøm i lumen (lm). Men det er for basalt.


Vælg LED

LED, eller Light Emitting Diode, består af små højintensive lysdioder i stedet for glødetråde. Fordelen ved glødetråde er, at de bliver varmere, når de dæmpes. Men de genererer også en masse energi i form af glødelys og varme. Og brænder hurtigt ud på 2000-3000 timer. En LED-lampe holder 30-50.000 timer, genererer stort set ingen varme og bruger fem gange mindre strøm. Og den har nu den samme fornemmelse som en gløde- eller halogenlampe.


Glem Watt og fokuser på Lumen

Watt (W) står helt enkelt for effekt og måler energiforbruget i en pære. Dette koncept kan ikke overføres til LED-lampen (en 7W LED kan lyse lige så godt som en 40W glødelampe). Derfor er lumen (lm) det nuværende mål for lysstyrke og det mål, du skal se på for at finde den rigtige lysstrøm til dit armatur. Man kan sige, at dekorativ belysning skal have en ret lav lm, almen belysning lidt højere og arbejdsbelysning den højeste.

Editorial Splash 2 - Till dig som letar efter ljusets källa

Vælg den rigtige farvetemperatur

Kelvin (k) måler farvetemperaturen og er en utrolig vigtig værdi, når du belyser dit hjem. Fuld Kelvin er 10.000K og svarer til en klar blå himmel, 6500K er dagslys. Et stearinlys har ca. 1800K, så jo lavere Kelvin-værdi, jo varmere lys. Køb altid en lampe med en temperatur på under 3000 K. Til et hjem anbefales 2700 K.


Korrekt farvegengivelse

RA, eller CRI - colour rendering index, står for farvegengivelse. Sollys, stearinlys og halogenlys har alle en RA-værdi på 100, hvilket betyder, at de giver 100 % farvegengivelse; alle farver fremstår ægte i deres lys. De fleste LED-lys, du finder i butikkerne i dag, ligger på 85-90, hvilket er fint. Men det er bedst at finde en LED-lampe med en RA-værdi på 95-98.


Dæmpet til varmere lys

Dæmp-til-varm eller varm-dæmp er måske den vigtigste funktion at fokusere på i nutidens LED-lampelandskab. I hundredvis af år har vi mennesker været vant til glødelamper, som, når de dæmpes, automatisk bliver varmere fra 3000k-1800k. Men sådan fungerer almindelige LED'er ikke; hvis man dæmper et statisk eksempel på en farvetemperatur på 3000K, vil lyset fremstå gråt. Derfor skal du altid købe en såkaldt retrofit LED-lampe med Dim-to-warm eller warm-dim-effekt. Den opfører sig som en glødelampe og bliver derfor varmere, når den dæmpes.

Editorial Splash 3 - Till dig som letar efter ljusets källa

Indbyggede lyskilder og Tunable White

Mange lamper i dag har integrerede lyskilder. Når man ikke selv kan styre lyskildens egenskaber, er det ekstra vigtigt at tjekke de ovennævnte punkter, før man køber en ny lampe. De virkelig nørdede spørger efter Tunable White. Det er en integreret lyskilde med en separat driver, som gør det nemt at styre lysstyrke og farvetemperatur op og ned på Kelvin-skalaen og få helt forskellige indtryk fra den samme lyskilde.


Undgå at blande glødelamper/halogen med LED.

Vi udskifter ofte én lyskilde ad gangen. Det betyder, at der i mange hjem er en sund blanding af gamle glødepærer, en halogenpære i ny og næ og et par forskellige versioner af LED. Det skaber et rodet look med varierende styrke, farvegengivelse og varme.

Sørg for at have mindst den samme type lyskilder i det samme rum. Og hvis du har en krystallysekrone eller noget andet med mange små lamper, skal du ikke udskifte én uden at sikre dig, at den giver det samme lys som de andre.


En kort vejledning

Lær den udenad, så du altid har lyskildeværktøjet med dig

  • Vælg altid en LED-lampe.

  • Sørg for, at den har den rigtige Lumen, dvs. lysstyrke til dit armatur og behov.

  • Aldrig koldere end 3000 Kelvin.

  • Altid en RA-værdi på mindst 90.

  • Køb en retrofit LED-lampe, der er dæmpbar og passer til din lysdæmper,
    med de samme egenskaber som en gløde- eller halogenlampe.

  • Invester helst i Dim-to-warm 3000 - 1800 Kelvin.

  • Vær forsigtig med integrerede lyskilder, hvor du ikke kan styre lyset.

Editorial Splash 4 - Till dig som letar efter ljusets källa

Lignende artikler

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Gør dit uderum til en harmonisk oase

At indrette en udestue er en fantastisk måde at udnytte hele boligarealet på og skabe et sted, hvor du kan nyde naturen - uanset årstiden. Et sted med naturligt lys og udsigt til det fri, samtidig med at du er beskyttet mod insekter, vejr og vind. Ved omhyggeligt at planlægge dit uderum kan du skabe et fristed til afslapning og et samlingssted for familie og venner.

Til artikel

4/16/2024

Bond från Fogia

Bond fra Fogia

I Skandinavien er vi vant til, at der er flere fleksible reolsystemer og opbevaringsløsninger at vælge imellem, hvor forskellige dele kan bruges til at skræddersy noget, der dækker alle hverdagens behov. Mange er vokset op med reolsystemer som String eller Elfa, som har opnået deres popularitet takket være et ekstremt gennemtænkt design, gode valgmuligheder og relativt nem montering. Men så meget desto sværere er det at få et reolsystem, der passer til alles behov, når det gælder forskellige stilarter, og derfor er der god plads til konkurrence.

Til artikel

12/1/2022

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Sådan får du dine havemøbler til at holde længere

Udendørsmøbler er en investering, der fortjener ekstra pleje og opmærksomhed. Da møbler udsættes for vind og vejr, er det særligt vigtigt at vedligeholde dem, så de forbliver i god stand i mange år fremover. Regelmæssig rengøring forlænger dine møblers levetid og vedligeholder deres skønhed. Vi giver dig tips til, hvordan du holder dine udendørsmøbler i topform år efter år.

Til artikel

4/16/2024

Häng lampan rätt

Hæng lampen korrekt

At flytte ind i et nyt hjem kan være både sjovt og fuld af forventning. Især når det kommer til møbler: Vil spisebordet passe ind i køkkenet? Hvad skal vi med gulvtæppet i stuen? Vi giver dig tips til, hvordan du overvejer at investere i ny belysning til dit hjem.

Til artikel

9/10/2021