Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Guides

Materialguide: Trä

5/4/2023

Materialevejledning: Træ

Naturmaterialer er sjove at indrette med, ikke mindst fordi hvert møbel er helt unikt i sit mønster. I vores store træguide har vi samlet information til dig, der vil købe træmøbler, så du kan vælge lige præcis den træsort og overfladebehandling, der passer bedst til dit hjem og din livssituation.

Type af træ

Den træsort, du vælger til dine møbler, har stor indflydelse på, hvordan de kommer til at se ud. Træets naturlige farve og struktur kan nemt ændre hele møblets udseende. Nedenfor kan du læse om eg, ask og bøg, som er de mest populære træsorter i vores sortiment, samt smukke, men mindre almindelige træsorter som valnød og teak.

Egetræ

Eg er uden tvivl en af de mest populære træsorter, hvilket kan ses på det store udvalg af møbler, der findes i træet. I de fleste tilfælde kan du også vælge mellem mange flere overflader end andre træsorter, da dens naturlige farve og smukke årer fungerer godt med sæbe, olie, bejdse eller lak.
Træet er også utroligt holdbart, især på grund af dets modstandsdygtighed over for fugt. En stol eller et bord i massiv eg har sjældent problemer med at leve videre i generationer, forudsat at du passer på og vedligeholder dine møbler på den rigtige måde.

Editorial Splash 1 - Wood

Asketræ

Mange vælger ask på grund af den naturligt lyse farve, som ofte findes i hvide og gule nuancer med et strejf af lysebrun. Som med eg fungerer træet ofte godt med de fleste overflader, især sæbe og klar lak, men også bejdse- eller lakfarver.

Editorial Splash 2 - Wood

Bøg

Bøg er et almindeligt anvendt træ, især når det drejer sig om at bøje træ. Det skyldes, at ligninen let kan blødgøres med damp og derefter formes på uendelige måder. Nogle eksempler er Jonas Bohlins Vilda, Michael Thonets Chair 14 og August Thonets Chair 18. Træet er meget lyst i farven og kan blive lidt rødligt efter dampning.
Sammenlignet med mange andre træsorter har bøg meget få årer, hvilket betyder, at træet ofte bruges til møbler, der skal lakeres ensartet i én farve uden synlig struktur. Resultatet er en ekstremt glat overflade med en blank finish. Samtidig kan man med en savet overfladebehandling opnå et lidt lysere udseende end f.eks. ask eller eg.

Editorial Splash 3 - Wood

Valnød

Valnød er et meget stærkt og holdbart træ, som med sine skiftevis lyse og mørkebrune toner udstråler en eksklusiv stemning. Valnøddemøbler er altid dyrere end lyst træ, især hvis det er et massivt træmøbel. Derfor bruger man ofte finér i stedet for for at opnå et smukt look uden at øge prisen for meget.

Når man køber træmøbler i valnød, er det det naturlige look, man er på udkig efter. Derfor bruges der ikke andre overfladebehandlinger end klar lak og olie. Begge varianter fungerer godt sammen med det mørke træ. Nogle gange tilbydes møbler i f.eks. eg eller bøg med en såkaldt valnøddebejdse, som efterligner træsorten til en meget lavere pris.

Editorial Splash 4 - Wood

Teak

Teak er et populært træ, ikke kun fordi det er ekstremt godt til udendørsmøbler på grund af dets holdbarhed og lange levetid, men også på grund af dets mørke rødbrune farve. Mens efterspørgslen hele tiden stiger, bliver de naturlige skove mindre og mindre. Det har gjort træet til noget af en miljøskurk. Derfor anbefaler vi, at man vælger dyrket teak fra bæredygtige skove.

Selvom teak er meget brugt til fremstilling af udendørsmøbler, er det også et ekstremt smukt træ at bruge indendørs. Det bruges ofte i små mængder som en kontrasterende detalje til et andet træ, som Yngve Ekströms Lamino, der fås i eg med armlæn i teaktræ. Ligesom valnød tager træet sig bedst ud i klar lak eller olie.

Editorial Splash 5 - Wood

Kirsebær

Kirsebær er et træ med årer, der ikke er for dominerende, men har en karakteristisk blanding af rødgule og rødbrune toner. Her vælger man ofte en klarlakeret eller olieret finish, som med årene får træet til at skifte til et mere cognacfarvet udseende, når det udsættes for dagslys.

Editorial Splash 6 - Wood

Birk

I 1930'erne var birk meget brugt i møbelproduktion, men det er meget mindre almindeligt i dag. Det, der gør træet så tiltalende, er, at det kan variere betydeligt mellem glasbirkens helt glatte, næsten usynlige struktur og vårbirkens levende, flammelignende struktur. Farverne kan også variere fra lysegule og hvide toner til mere markante røde nuancer.

I vores land er der kun få møbler, der er fremstillet i birk, i hvert fald når det gælder træmøbler med store synlige dele. Møbler, der kræver ekstrem holdbarhed, fremstilles bedst af glasbirk, hvis udseende kan opfattes som "livløst". På den anden side er den mere æstetisk spændende springbirk sjældent egnet, men egner sig bedre som en dekorativ detalje.

Editorial Splash 7 - Wood

Ahorn

Ahorn minder meget om birkens lethed. Her får du dog et mere livligt look fra de flammende, tydeligt markerede årer, der skaber et organisk mønster. Da denne træsort også har meget få knaster og fiberforstyrrelser, er den også ideel til bøjning af træ. Materialet fungerer også godt med de fleste overfladebehandlinger, hvor du nemt kan opnå et flot resultat.

Editorial Splash 8 - Wood

Elm

Selv om elm ikke er meget brugt af vores brands, har det faktisk en utrolig dekorativ og levende træstruktur. Ubehandlet elm har en tydelig gul farve, som med tiden ændrer sig til en mere brun tone. De fleste overfladebehandlinger fungerer godt med denne træsort, især olie og klar lak, da de bevarer årernes stærke karakter.

Editorial Splash 9 - Wood

Behandling af overflader

Valget af overfladebehandling er lige så vigtigt som valget af træsort. Det giver dig mulighed for at påvirke både træets udseende og holdbarhed. Nedenfor kan du læse mere om vores mest almindelige overfladebehandlinger, deres fordele, og hvorfor du måske bør overveje, om dit første valg virkelig er egnet til møblets anvendelse.
Vær opmærksom på det: Når du selv behandler dit møbel med sæbe, olie, lak eller andre former for møbelplejeprodukter, er det meget vigtigt, at du altid følger instruktionerne, ligesom du altid skal sikre dig, at det produkt, du har valgt, er egnet til den træsort, du vil behandle. På samme måde skal du altid være forsigtig med slibning, hvor det er bedre at få hjælp fra en professionel for at undgå risikoen for at ødelægge dine møbler uden nogen form for garanti eller kompensation.

Editorial Splash 10 - Wood

Sæbe

Sæbe, eller soap, som det også kaldes, er uden tvivl en af de mest populære overfladebehandlinger til træsorter som ask, eg eller bøg. De bruges hovedsageligt til disse træsorter, da de giver et meget lyst og opløftende udseende uden at miste materialets naturlige karakter.
En umiddelbar ulempe, som mindskes med tiden, er, at spiseborde, der bruges dagligt, ofte skal genbehandles cirka en gang om ugen. Det er dog ikke så tidskrævende, som det lyder, da man blot kan tørre bordet af med en sæbeopløsning, som man nemt selv kan blande og opbevare i skabet eller under vasken.
Når det gælder snavs og pletter, har sæbe en god modstandsdygtighed over for saft-, vin- og kaffepletter. I de fleste tilfælde kan disse pletter tørres op og fjernes permanent med lidt ny sæbeopløsning. Ved mere omfattende fedtpletter kan du også slibe let med et fint sandpapir, hvis pletterne ikke er forsvundet efter flere behandlinger.

Editorial Splash 12 - Wood

Klar lak

Klarlak er et perfekt valg til dem, der virkelig ønsker at bevare træets oprindelige farve og nuance. Men som navnet antyder, er finishen lidt mere blank og skinnende. Finishen er et oplagt valg for dem, der ønsker at holde vedligeholdelsen på et minimum. Den største ulempe ved klar lak er, at ridser og mærker ikke er så lette at rette op på eller skjule.

Du behøver dog ikke at bekymre dig om, at materialet tørrer ud, da træets porer er forseglede. Det giver også god modstandsdygtighed over for alle slags pletter, som i de fleste tilfælde nemt kan tørres af uden at efterlade spor. Vær dog opmærksom på, at glas uden bagside stadig kan efterlade ringe.

Editorial Splash 13 - Wood

Mat lak

Mat lak følger nøjagtig samme princip som klar lak, når det gælder forsegling af porer og modstandsdygtighed over for udtørring, mens forskellen primært er visuel. Overfladebehandlingen efterlader en mat finish i stedet for en blank, og træet bliver ofte en smule lysere i farven.


Oliering

Hver gang et møbel bliver behandlet med olie, bliver træet mættet. En olieret overflade bliver derfor usædvanligt modstandsdygtig over for fedtpletter, da træets absorberingsevne er meget lav. Du skal dog stadig være opmærksom på, at pletter fra andre væsker let kan opstå, hvis de ikke tørres op med det samme.

Olie kræver også en vis mængde vedligeholdelse. Afhængigt af hvor meget dine møbler bliver brugt, kan det være nok at genoliere træet en gang om året. Hvor ofte du skal oliere dine møbler, varierer også afhængigt af møbeltypen. Et spisebord har naturligvis brug for meget mere pleje end f.eks. en stol eller en reol.

Husk på det: Sørg for altid at lægge en olievædet klud eller børste i en lufttæt beholder, når du er færdig med dine møbler, ellers er der risiko for, at der går ild i dem. Du kan bruge en almindelig plastikpose til at presse al luften ud og derefter binde en knude i den.

Editorial Splash 14 - Wood

Hvid olie

Almindelig olie og hvid olie adskiller sig primært ved deres æstetiske egenskaber. I modsætning til det typiske varme, lidt mørke udseende af olie, giver hvid olie træet et mere hvidt og koldt udseende. Men når det gælder modstandsdygtighed over for pletter og årlig vedligeholdelse, er de næsten identiske.

Bejdse

Bejdse er en attraktiv måde at farve træ på, uden at træets struktur og årer går tabt, i modsætning til f.eks. lakmaling, som ofte er meget glat og har en mere blank finish. Årerne skaber også smukke farveforskelle i træet afhængigt af, hvordan lyset falder.
Hos os er det mest almindeligt at vælge en meget mørk bejdse, især i sort. Det skyldes, at det er en farve, der er let at placere, samtidig med at den skjuler snavs og pletter godt. På forbenene af en stol kan der f.eks. med tiden komme mørke pletter fra sokker eller sko, som vil være næsten usynlige på et sortbejdset møbel.
Selvom bejdsede møbler ikke kræver meget vedligeholdelse, anbefales det, at du bruger møbelpolish, der er tilpasset materialet. Det vil både opfriske og beskytte træet i længere tid.

Editorial Splash 15 - Wood

Massivt træ

Massivt træ er et godt materialevalg til møbler. Det skyldes, at materialet giver en robust konstruktion, lang holdbarhed og en solid følelse af kvalitet. Det er især godt til borde, da man også kan slibe en bordplade ned efter nogle år, hvis der er kommet for mange ridser og andet slid. Hvis du sliber din bordplade, skal du også være opmærksom på, at du bliver nødt til at efterbehandle træet for at bevare dets beskyttelse.

Finér af træ

Finér er et ekstremt tyndt lag træ, der kan limes over et andet materiale, f.eks. krydsfiner. Udvendigt er de æstetiske fordele ved træfinér og massivt træ næsten identiske. Den største ulempe ved finér er, at hvert lag sjældent er mere end et par millimeter tykt. Det gør materialet meget mere følsomt over for ridser og stød - og man kan ikke slibe det ned, når det er slidt.

Især spiseborde fungerer sjældent godt i finér, især hvis du har små børn eller planlægger at bruge bordet i et offentligt miljø med tung brug. Men til andre bordtyper som skriveborde eller konferenceborde er materialet et overkommeligt og attraktivt valg.

Når det gælder brug af træfinér i møbler som stole, lænestole eller hylder, er det ikke helt så følsomt. I de fleste tilfælde har en stol eller lænestol både ben og stel i massivt træ, mens sæde og ryg er beklædt med finér på grund af dets formbarhed. Hylder og andre opbevaringsmøbler er heller ikke udsat for de samme belastninger som et bord.

Editorial Splash 16 - Wood

Plejeinstruktioner

Snavs og pletter

Når det kommer til pletter, er bordet selvfølgelig det mest udsatte møbel. Uanset om det er et sofabord eller et spisebord, er det her, man ofte håndterer både mad og drikke, hvilket fører til spild. Uanset finish bør du altid bruge bordskånere, da ringe på bordet er den mest almindelige type plet.

For at minimere risikoen for permanente pletter bør du altid fjerne spildt mad med det samme og tørre eventuelle rester eller væsker væk. Det vil også holde vedligeholdelsen på et minimum, så du ikke behøver at sæbe, oliere eller lakere dit bord.

Men snavs er også noget, der påvirker de fleste træmøbler. En bogreol behøver normalt kun at blive støvet af, mens en stol eller lænestol nemt kan få snavsede pletter på forbenene. Afhængigt af hvilken finish du vælger, kan du i de fleste tilfælde blot tørre det berørte område af med en fugtig klud. I værste fald kan mere indgroede pletter slibes væk med et fint sandpapir og en ny lak.


Sollys

Træmøbler kan blive utroligt smukke med tiden, bare ved at blive udsat for mildt dagslys. Du bør dog undgå at placere dine træmøbler i direkte sollys. Det er især i den første tid, at møblerne kan være ekstra følsomme over for lys. Her skal man f.eks. være varsom med at placere interiørdetaljer som vaser eller lysestager på bordet, da det kan give tydelige farveforskelle mellem de eksponerede og de skyggede dele.

Luftfugtighed

Da træ er et naturmateriale, påvirkes hver træsort af rummets fugtighed. Det ideelle fugtighedsniveau bør ligge et sted mellem 40-50%. Hvis niveauet er under 35%, er der en øget risiko for, at der opstår såkaldte tørrevner i træet. Disse påvirker normalt ikke træets holdbarhed, men er uønskede ud fra et udseendemæssigt perspektiv.
Ligeledes bør du undgå at placere dine træmøbler for tæt på en radiator eller pejs, da det kan fremskynde tørringsprocessen og efterlade permanente skader efter få timer. For at måle rummets luftfugtighed kan du bruge et hygrometer.

Vedligeholdelse

Hvor meget og hvor regelmæssigt dine træmøbler skal vedligeholdes, afhænger helt af, hvordan møblerne bruges, og hvilken slags overfladebehandling de har. I vores sortiment finder du de fleste af de møbelplejeprodukter, du kan få brug for. Læs altid brugsanvisningen, og sørg for, at det produkt, du køber, er egnet til både møblets materiale og overflade.

Lignende artikler

Hero | Omvandla uterummet till en harmonisk oas

Gør dit uderum til en harmonisk oase

At indrette en udestue er en fantastisk måde at udnytte hele boligarealet på og skabe et sted, hvor du kan nyde naturen - uanset årstiden. Et sted med naturligt lys og udsigt til det fri, samtidig med at du er beskyttet mod insekter, vejr og vind. Ved omhyggeligt at planlægge dit uderum kan du skabe et fristed til afslapning og et samlingssted for familie og venner.

Til artikel

4/16/2024

Bond från Fogia

Bond fra Fogia

I Skandinavien er vi vant til, at der er flere fleksible reolsystemer og opbevaringsløsninger at vælge imellem, hvor forskellige dele kan bruges til at skræddersy noget, der dækker alle hverdagens behov. Mange er vokset op med reolsystemer som String eller Elfa, som har opnået deres popularitet takket være et ekstremt gennemtænkt design, gode valgmuligheder og relativt nem montering. Men så meget desto sværere er det at få et reolsystem, der passer til alles behov, når det gælder forskellige stilarter, og derfor er der god plads til konkurrence.

Til artikel

12/1/2022

Hero | Så får du dina utemöbler att hålla länge

Sådan får du dine havemøbler til at holde længere

Udendørsmøbler er en investering, der fortjener ekstra pleje og opmærksomhed. Da møbler udsættes for vind og vejr, er det særligt vigtigt at vedligeholde dem, så de forbliver i god stand i mange år fremover. Regelmæssig rengøring forlænger dine møblers levetid og vedligeholder deres skønhed. Vi giver dig tips til, hvordan du holder dine udendørsmøbler i topform år efter år.

Til artikel

4/16/2024

Häng lampan rätt

Hæng lampen korrekt

At flytte ind i et nyt hjem kan være både sjovt og fuld af forventning. Især når det kommer til møbler: Vil spisebordet passe ind i køkkenet? Hvad skal vi med gulvtæppet i stuen? Vi giver dig tips til, hvordan du overvejer at investere i ny belysning til dit hjem.

Til artikel

9/10/2021