Nordiska Galleriet desktop logoNordiska Galleriet mobile logo

Inspiration

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

9/24/2020

Pernilla Zetterman: Too far away – too close

Udstillingen Too Far Away - Too Close på Nordiska Galleriet i Stockholm viser dele af Pernilla Zettermans omfattende værk Close (2001-2017), hvor hun beskæftiger sig med temaer som disciplin, kontrol, hengivenhed, nærhed, afstand og performance. Med teknisk præcision lader Zetterman os komme tæt på hestenes kroppe.

Fernisering 30. september 2020 kl. 17-19 på Nybrogatan 11 i Stockholm.
Udstillingen løber fra 30. september til 4. november 2020.

I Too Far Away - Too Close tilbyder Zetterman et rumligt design, hvor forskellige temaer er flettet sammen til en helhed. Untitled No. 11-16 er en suite af fotografier af objekter, der bruges til at kontrollere og regulere heste, og på denne måde visualiserer Zetterman et regelsystem, som hun synes at være tiltrukket af og længes efter. Hun leder ofte efter en struktur, noget at følge og holde sig til i sit arbejde. En række indrammede objekter bliver tydelige symboler for minder og for en række smertefulde afskeder. Det, vi ser, er indrammede kvaster med torne fra heste, der har betydet noget særligt for Zetterman gennem hele hendes liv, i smukke æsker med brune trærammer. Titlerne på værkerne er navnene på hendes forsvundne heste, hvilket gør værkerne endnu mere kraftfulde. Præsentationen af værkerne viser også en streng orden.

I serien Stay and When tager Zetterman udgangspunkt i gamle familiefotografier og erindringer og rekonstruerer derefter scener fra fortiden i samspil med aktuelle observationer. Forholdet mellem fortid og nutid er parallelt til stede i iscenesættelserne, og her er det menneskekroppen, der er i fokus. Fødder, som vi ellers ikke ser under bordet, viser spændinger, og hænder, der mødes, viser kroppes nærhed, men også kroppes afstand. Mange af Zettermans værker skildrer en stærk nærhed, især i kunstnerens forhold til hesten. Når dyret er fraværende, som i disse to serier, er der ofte en følelse af afstand. Måske er afstanden påtvunget. Der er altid et ønske om at have en uopnåelig kontrol. Noget binder, begrænser, isolerer.

Editorial Splash 1 - Pernilla Zetterman

Turn Down Centre Line er en installation bestående af to sort-hvide videoloops. I det ene værk udfører to piger en træningssession beregnet til heste. Den ene indtager hestens rolle, og den anden driver hende med en pisk til gentagne gange at gå rundt eller jogge bundet i en cirkel. Det er en leg og alligevel træning med stor seriøsitet i en mærkelig kombination. I den anden del af værket foregår træningen i en gruppe og med kæpheste. I øvelse nr. 4 er en voksen kvinde bundet, igen med et reb fastgjort til taljen. Temaerne er tilbagevendende, men Zetterman giver os meget forskellige visuelle eventyr i sine værker.

Editorial Splash 2 - Pernilla Zetterman

Pernilla Zetterman om udstillingen: "Jeg arbejder med den arv og de adfærdsmønstre, der har formet mig til den, jeg er - at sidde fast i en længsel efter tryghed, i et mønster generation efter generation."

Værkerne i udstillingen omfatter Zettermans monografier Behave udgivet af Hatje Cantz Verlag (2009) med tekst af Urs Stahel (Fotomuseum Winterthur) og Turn Down Center Line udgivet af Kerber Verlag i 2017. Designet og konceptet til Turn Down Center Line er skabt af Sandra Praun og Oscar Guermouche.

Tekst af Linda Bergman

Lignende artikler

Hero | Design icons – upptäck tidlösa soffor

Designikoner - opdag tidløse sofaer

Et designikon er ikke bare et smukt møbel - det repræsenterer også et vigtigt kapitel i designhistorien. Sofaer i forskellige varianter, der er resultatet af banebrydende innovation og nøje overvejede æstetiske valg. Gennem studiet af designikoner får vi et godt indblik i designernes visioner, men også en bredere forståelse af den tidsperiode, hvor de blev skabt. Ud over at være historiske artefakter er de også inspirationskilder for nutidige designere, der fører den tidløse arv videre.

Til artikel

3/22/2024

De mjuka formernas revolution

Revolutionen af bløde former

Det er som om en revolution er rullet ind og har overtaget vores hjem. Den samme bevægelse har også ramt det offentlige rum og ikke mindst vores Instagram-feeds. Revolutionen kommer i bløde former med buede konturer, og det er, som om alle lige linjer og skarpe hjørner er blevet elimineret til fordel for det modsatte. Formerne ledsages af materialer, der føles lige så indbydende som en blød og varm pels på en kølig vinterdag eller en strikket mohairtrøje mod bar hud.

Til artikel

5/17/2021

Helena Blomqvist och den påhittade verkligheten

Helena Blomqvist og den fiktive virkelighed

Hvor drømme bliver til virkelighed eller omvendt. Helena Blomqvist (f. 1975) er en fotograf og kunstner, der bruger sin karakteristiske stil til at skabe visuelle fortællinger, der både er fantasifulde og kontemplative over for virkeligheden.

Til artikel

10/19/2021

Hero | Ikoniska stolar från Fritz Hansen – dansk design i sitt esse

Ikoniske stole fra Fritz Hansen – dansk design, når det er som bedst

Fritz Hansen blev grundlagt i 1872 af møbelsnedkeren af samme navn og er et dansk mærke – der er synonymt med tidløs elegance og banebrydende møbeldesign.

Til artikel

5/3/2024